Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Οι αξημέρωτες νύχτες για τον Δήμο Καλλιθέας


Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΑΛΑΣΤΑΝΗ*

  Οι πόρτες του εργοταξιακού  χώρου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος άνοιξαν για 4 νύχτες και πολύς κόσμος συμμετείχε στις πλούσιες και γεμάτες φως εκδηλώσεις του. Οι προβολείς φώτισαν αυτό που ακριβώς έπρεπε να φωτιστεί, ό,τι από χρόνια είχε συμφωνηθεί να φωτιστεί, αφήνοντας στο πλήρες σκοτάδι όλη τη γειτνιάζουσα νότια περιοχή του Δήμου μας.
  Η αντίδραση δεν αφορά το οποιοδήποτε μεγάλο έργο ή την κάθε αναπτυξιακή πράξη που προωθεί τον πολιτισμό,

προάγει την τέχνη κι ενισχύει τη γνώση. Το σύνθημα της εκδήλωσης – H νύχτα μέρα – προκαλεί απλά αντίθετους συνειρμούς στο μυαλό πολλών κατοίκων της Καλλιθέας και φέρνει μνήμες που ενισχύουν την άποψη για το ότι οι μέρες  έγιναν αξημέρωτες νύχτες για τον Δήμο Καλλιθέας.  
  Η μεγάλη έκταση του παλαιού ιπποδρόμου ήταν ο λόγος του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε το 2007 μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Καλλιθέας και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το τότε δημοτικό συμβούλιο. 
Το πρώτο μνημόνιο το ζήσαμε ουσιαστικά σε τοπικό επίπεδο αρχικά για να προετοιμαστούμε για ότι ακολούθησε αργότερα γενικευμένα πλέον. Ένα μνημόνιο λοιπόν που οι δεσμεύσεις ήταν σαφείς και ξεκάθαρες και οι ωφελούμενοι συγκεκριμένοι. 
  Για 30 χρόνια παραχωρούνται στο Δήμο ένα μέρος του ιπποδρόμου, η ναυταθλητική μαρίνα, κάποια κτίρια και χώροι των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο δημόσιο και φυσικά  ο Δήμος δεν μπορεί να έχει ούτε τη διαχείριση, ούτε τη διοίκηση, ούτε την αξιοποίηση της χρήσης τους όπως αναφέρουν οι όροι.  Φυσικά όλα αυτά αποτελούν την αντισταθμιστική παροχή προς το Δήμο για τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου.
  Επί της ουσίας ότι μας παραχωρήθηκε υπόκειται σε σειρά δεσμεύσεων βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού που δεν επιτρέπει καμία απολύτως ανάπτυξη, αντίθετα επιβάλλει όρους που επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο και φυσικά σε κάθε περίπτωση απειλούμαστε με καταγγελία του συμφωνητικού είτε γιατί δεν τηρούμε τις απαιτήσεις τους, είτε γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση έχει αποφασίσει κάτι διαφορετικό.       
 Πρόσφατα διεκδικούσαμε εκ νέου το γήπεδό μας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σαν να επρόκειτο για κάτι που δεν μας ανήκει ακριβώς για το λόγο ότι κάποιοι σχέδια είχαν προωθηθεί κι εμείς βλέπαμε τις μακέτες. 
  Μνημόνια και συμφωνητικά έχουν υπογραφεί τόσο από την τότε διοίκηση όσο κι από την τότε αντιπολίτευση κατά πλειοψηφία για να απαξιωθούν στη συνέχεια οι χώροι στην πλειοψηφία τους και όταν θα  χαθούν να μην μας νοιάζει και πολύ γιατί θα μπαίνουμε στο πολιτιστικό κέντρο του ιδρ. Στ. Νιάρχος και θα βλέπουμε μακριά προσπερνώντας την παραλία μας.
  Σε τέτοια σενάρια όμως δε θα συμμετέχουμε,  θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε και να αναπτύξουμε κάθε κεκτημένο και κάθε όνειρο γι αυτή την πόλη.



*Η Φωτεινή Χαλαστάνη είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος», στέλεχος της δημοτικής παράταξης ΤΩΡΑ Καλλιθέα ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου