Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το «μακέτο», η κορδέλα και οι...τσάμπα μάγκες

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι μακέτο τούτο το έργο»; είχε πει, πριν από χρόνια, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας.
Τα έργα στον πρώην Ιππόδρομο έχουν ξεκινήσει για τα καλά και δεν είναι «μακέτο».
Η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να κόψει και την πρώτη «κορδέλα» με την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.
Ένα κολυμβητήριο που χρόνια τώρα, οι δημότες της Καλλιθέας, ποθούν και περιμένουν με αγωνία να δοθεί
προς χρήση σε αυτούς.
Ένα κολυμβητήριο, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν στην πόλη μας, και όμως φθάσαμε σχεδόν 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ακόμα οι δημότες μας «χαρίζουν» χρήματα σε γειτονικούς δήμους για το αυτονόητο.
Την ερασιτεχνική άθληση δηλαδή, κυρίως των παιδιών, αλλά και για αυτούς που αναζητούν μια ευχάριστη διέξοδο μέσα από τον υγρό στίβο.
Έστω κι έτσι, χάρη όμως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», υλοποιείται αυτό το όνειρο δεκαετιών για την Καλλιθέα.
Είναι μια μικρή «όαση» σε μια τεράστια έκταση, που μας δόθηκε μάλλον χαριστικά, όπως φαίνεται και από  τη θέση του όλου έργου, ( σε μια γωνίτσα χωρίς άμεση ορατότητα),  σε μια δυστυχώς, και το τονίζω αυτό,  υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές ασφαλούς κατοίκησης  ( η εγκατάλειψη της περιοχής είναι εμφανής για τον καθένα), και  βέβαια χωρίς εύκολη πρόσβαση, αφού δεν υπάρχει και η στοιχειώδης δημοτική συγκοινωνία.
Μια τεράστια έκταση που δόθηκε, χωρίς να  καρπωθεί τα οφέλη ο Δήμος, και η δημοτική αρχή «πανηγυρίζει» γι΄ αυτό το έργο, χωρίς να δώσει «ευρώ» και να το παρουσιάσει ως σημαντικό επίτευγμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Όπως λέει, και σοφά ο λαός μας,
 « τσάμπα μάγκες».
Η πολιτικοί μας, πετυχαίνουν να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών  αυτής της χώρας, παρουσιάζοντας τα έργα «πνοής» για τον τόπο, κυρίως  με ξένα και ιδιωτικά κονδύλια και όχι από την αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων, τα λεφτά του «κοσμάκη» δηλαδή, ως απολύτως σημαντικά και ως εξαίρετης δικής τους πολιτικής ευφυΐας και αντίληψης.
Ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρέωσή τους και όχι να προβάλλεται ως «μοχλός» πίεσης και χειραγώγησης των πολιτών για τις πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων που ζητούν την ψήφο του λαού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Μπορεί λοιπόν αυτό το έργο να μην είναι ένα «μακέτο» και η δημοτική αρχή να ετοιμάζει τα ψαλίδια για το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων  για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, αλλά υπάρχει το δια ταύτα.
Ποιός θα χρησιμοποιεί αυτές τις εγκαταστάσεις, πότε θα τις χρησιμοποιεί και πόσο θα πληρώνει για αυτήν την «πολυτέλεια»; Γιατί, τα αυτονόητα φαντάζουν «πολυτέλεια» σε αυτή τη χώρα…
Θα είναι, δηλαδή, για όλους προσβάσιμο αυτό το έργο ή κάποιοι θα χαζεύουν το «μακέτο» και άλλοι θα το απολαμβάνουν;
Οι επόμενοι μήνες θα αποκαλύψουν τις προθέσεις της δημοτικής αρχής,  ποιους θέλει να «βολέψει», συγγνώμη  να «εξυπηρετήσει» ήθελα να πω.
 Θέλουμε και απαιτούμε ΤΩΡΑ, το κολυμβητήριο και κάθε αθλητικό κέντρο της πόλης,  να είναι προσβάσιμα σε όλους,  χωρίς γραφειοκρατία και τα γνωστά «παραθυράκια».
Θέλουμε και απαιτούμε ΤΩΡΑ, αυτά που δικαιούνται  οι κάτοικοι-πολίτες της Καλλιθέας  να  δοθούν χωρίς αντάλλαγμα… την ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου