Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Καλλιθέας: Πράσινο Ταμείο και… πράσινα άλογα

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΑΛΑΣΤΑΝΗ *

Ημέρες προϋπολογισμού οι τελευταίες, σε επίπεδο εθνικό αλλά και τοπικό. Μελετώντας τον προϋπολογισμό του Δήμου, βρίσκεσαι μπροστά σε ισοσκελισμένα μεν νούμερα μεταξύ εσόδων-εξόδων, χωρίς δε να αποτελεί αυτό από μόνο του εγγύηση επιτυχίας.
Έσοδα που υπολογίζονται εδώ και χρόνια να εισπραχθούν, αλλά ποτέ δεν εισπράττονται
και έξοδα που είναι πάγια και ανελαστικά, στα οποία δεν μπορούν να γίνουν περικοπές. Αν δεχτούμε και το γεγονός ότι οι κρατικές
επιχορηγήσεις θα περιοριστούν, το όραμα για νέες δομές και έργα δεν χωράει σε αυτόν το σχεδιασμό για το επόμενο έτος. Υπάρχουν ωστόσο, χρηματοδοτικοί πόροι από το '' ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ'' που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, μόνο αν αιτηθούμε με γνώμονα να δημιουργήσουμε υποδομές που θα μας εξασφαλίζουν μελλοντικά μεγάλη αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας.
Η εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Δήμο δεν πρέπει να παραμένει πάντα ζητούμενο, πρέπει επιτέλους να γίνει διεκδικούμενο. Σε αυτήν τη λογική θα έπρεπε να κινείται η θέρμανση της πισίνας του κολυμβητηρίου, ο ηλεκτροφωτισμός δημόσιων χώρων, πλατειών και κτιρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγάλη οικονομία στα έξοδα.
Το κολυμβητήριο της Καλλιθέας για παράδειγμα σχεδιάστηκε χωρίς να περιλαμβάνει ένα συνδυαστικό πρωτοποριακό σύστημα γεωθερμίας και ηλιακών πάνελ για τη θέρμανση του νερού. Η αγορά πετρελαίου είναι η μόνη επιλογή και η έλλειψη καλύμματος της πισίνας αυξάνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος και μόνο θα μπορούσε να αποδώσει μέγιστα οικονομικά ωφέλη.
Η προμήθεια νέων φωτιστικών τεχνολογίας LED και ένα δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση.
Η εγκατάσταση οργάνων και αστικού εξοπλισμού των παιδικών χαρών, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας είναι δεδομένα σε πολλούς γειτονικούς δήμους που τα διεκδίκησαν.  
Η αγορά ποδηλάτων εν όψει του ποδηλατόδρομου που ετοιμάζεται είναι μια ανάγκη των πολιτών.
Οι κάδοι κομποστοποίησης είναι απαίτηση κάθε Δήμου που σέβεται το περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα, είναι έργα που χρηματοδοτούνται από το "ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ" μέσω των οποίων έχουν ωφεληθεί πολλοί Δήμοι, όπως ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου για τις παιδικές χαρές, καθώς και του Περιστερίου και του Ιλίου για τον ενεργειακό φωτισμό .
Η Καλλιθέα δεν κινήθηκε σε καμία τέτοια λογική εδώ και πολλά χρόνια. Αν εξαιρέσουμε τους λιγοστούς κάδους βύθισης απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου.
Τη χρηματοδότηση εδώ και χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου, την αντιλαμβάνονται μόνο με την ιδιότητα του μεσίτη, για αγορές οικοπέδων και κατοικιών με κανένα ουσιαστικό όφελος για το δημότη παρά μόνο για τους ιδιοκτήτες που πωλούν.
Πρόσφατη πρόταση της διοίκησης αφορά την  αγορά της οικίας Δαβάκη. Το ποσό, τόσο της αγοράς, όσο και της αναπαλαίωσης και της μελλοντικής συντήρησής του είναι πολύ μεγάλο. Αν λοιπόν η χρηματοδότηση του έργου ζητηθεί από το ''ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ" αυτομάτως ο Δήμος θα μείνει πίσω από πολλές διεκδικήσεις που προωθούν την ενεργειακή αναβάθμιση στην πόλη.

Η δημοτική μας παράταξη ΤΩΡΑ Καλλιθέα ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ είναι κάθετα αντίθετη με τη λογική του… θεαθήναι και των προσωπικών εξυπηρετήσεων που διέπει τη σημερινή διοίκηση, όπως και την προκάτοχό της, και καταθέτει προτάσεις ουσίας με αίσθημα ευθύνης προς το λαό και τη νέα γενιά της πόλης.

Φωτεινή Χαλαστάνη είναι στέλεχος της δημοτικής παράταξης ΤΩΡΑ Καλλιθέα ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης “Γιάννης Γάλλος”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου