Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Συναπόφαση με τους πολίτες

Του ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τα τελευταία χρόνια λέξεις όπως τρόικα, Δ.Ν.Τ. μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο κ.α. είναι μέρος των μεταξύ μας συζητήσεων. Η ελληνική οικογένεια σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, βάλλεται από την ανεργία, την έλλειψη εισοδήματος κατά συνέπεια αλλά και την υποχρέωση να πληρώνει τα νέα “χαράτσια” όπως λέγονται πλέον η “έκτακτη” φορολογία, που μόνο έκτακτη δεν προβλέπεται να είναι.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μικρογραφία ενός οργανωμένου “κράτους”, με τους μηχανισμούς που διαθέτει,
έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες της από τα οικονομικά μέτρα που οδηγούν σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.
Αυτή την περίοδο τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας ψηφίζουν ή ψήφισαν τον προϋπολογισμό για το 2014. Εκεί μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν όντως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τους πολίτες ή λειτουργεί ως όργανο για την υλοποίηση του μνημονίων κατά τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ή με το άλλοθι ότι, υπό την επίβλεψη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας (το νέο “φρούτο” για τον έλεγχο των δημοτικών δαπανών), θα τεθούμε υπό «επιτροπεία», που σημαίνει περιορισμό κάθε μορφής παροχών ή προσλήψεων, κ.α. Εξαλείφεται έτσι, η δυνατότητα αυτόνομης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους, οδηγούμαστε στο τέλος της Αυτοδιοίκησης ως αυτοτελούς θεσμού με ελάχιστα στοιχεία αυτοτέλειας για τα μικρότερης σημασίας και μόνο ζητήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο έπαψε και η λειτουργία των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής αστυνομίας, ώστε οι εργαζόμενοι να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και να χρυσώσουν έτσι το “χάπι” της ανεργίας. Και ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτούς κλάδους μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες κάθε δήμου, το κράτος ακολουθώντας πιστά και “τυφλά” τις απαιτήσεις της “τρόικας”, στερεί από κάθε δήμο την δυνατότητα να πράξει προς όφελος των πολιτών του.
Οπότε τίθεται το ερώτημα, τι ρόλο παίζει η Τοπική Αυτοδίοικηση, αφού δεν μπορεί να πράξει κατά το δοκούν, από αυτά που μας επιβάλουν οι κυβερνητικές εντολές;
Όλοι εμείς που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη νέα πρωτοβουλία ΤΩΡΑ Καλλιθέα, ώστε να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών της Καλλιθέας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, έχουμε μια άλλη αντίληψη για το πως θα χειριστούμε όλα αυτά τα προβλήματα. Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο σαφώς θα απαιτεί και εγρήγορση και συμμετοχή όλου του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων που υπάρχουν για μια διαφορετική πολιτική ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τον δημότη και τις ανάγκες του. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία, όμως για μας είναι μείζονος σημασίας και η προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών για την επιτυχία των στόχων που τίθενται, η έννοια της συμμετοχής και της συναπόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου