Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τι συμβαίνει με τους παιδικούς σταθμούς στην Καλλιθέα

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΑΛΑΣΤΑΝΗ *


Εγκρίθηκαν οι πίνακες κατάταξης για την εισαγωγή βρεφών και νηπίων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας.
Ο χρόνος που συνέβη, σίγουρα δεν συμβαδίζει με την καθιερωμένη έναρξη λειτουργίας τους και σε καμία περίπτωση με το χρόνο που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας ως ξεκίνημα της καινούριας σχολικής χρονιάς. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, κατά συνέπεια, κλονίζεται πολύ αν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι τα παιδιά που τώρα επιλέχτηκαν δεν
θα φοιτήσουν άμεσα αλλά με μια  καθυστέρηση. Μια καθυστέρηση για να εξασφαλίσει και στους παιδικούς σταθμούς τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού που τόσο πολύ έχουν αργήσει. Τα μεγαλύτερα παιδιά που ήδη φοιτούσαν όπως και τα παιδιά που έχουν επιλεγεί για πρώτη φορά μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προηγήθηκαν και στη συνέχεια  με μεγάλη καθυστέρηση έγινε η επιλογή των παιδιών των οποίων οι γονείς είχαν καταθέσει τις αιτήσεις από το Μάιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια κατάσταση γνωστή που έχει παγιωθεί και τείνει να γίνει μόνιμη. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες τόσο για τη συνέχιση του ίδιου καθεστώτος όσο και για την παντελή έλλειψη βούλησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Η μεγάλη καθυστέρηση ανάγκασε πολλές οικογένειες –όποιες μπορούσαν- να στραφούν στην επιλογή του ιδιωτικού παιδικού σταθμού, αφήνοντας έτσι κάποιες κενές θέσεις που θα καλυφθούν από παιδιά που αρχικά φαίνονται να μην συμπλήρωναν τα απαραίτητα μόρια για την εισαγωγή τους.
Φυσικά αυτό δεν συνιστά επιτυχία σε καμία περίπτωση.
Αν σκεφτούμε δε ότι πάρα πολλές οικογένειες δεν έκαναν αίτηση γιατί γνώριζαν ότι ο κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών δεν τους το επιτρέπει, λόγω της ανεργίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν έστω και σε ένα μέλος, τότε το πρόβλημα παίρνει άλλες διαστάσεις.
Ο κανονισμός λειτουργίας είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος»με βασικό όρο για τις εγγραφές να είναι και οι δύο γονείς εργαζόμενοι.
Η παράταξή μας μας ΤΩΡΑ Καλλιθέα  ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ, πιστεύοντας ότι η προσχολική αγωγή αποτελεί το θεμελιακό λίθο στην κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη του κάθε παιδιού χωρίς διακρίσεις, ήταν η μόνη που είχε καταψηφίσει τον κανονισμό καθώς και τον τρόπο επιλογής –μοριοδότησης- των παιδιών.
Τα παιδιά των ανέργων πρέπει να συμμετέχουν με ευνοικότερους όρους στις διαδικασίες επιλογής και όχι να περιμένουν μόνο την  τυχόν επιλογή τους μέσω  ΕΣΠΑ.

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια που σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και καλή δύναμη στους γονείς που δεν βοηθούνται από κανένα σύστημα.

*Η Φωτεινή Χαλαστάνη είναι στέλεχος της δημοτικής παράταξης ΤΩΡΑ Καλλιθέα ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ,μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης «Γιάννης Γάλλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου